Історія виробництва плетених меблів

04.10.2015

Історія виробництва плетених меблів

Лозоплетіння - це ремесло, що відоме своєю давньою історією. Уже давно в різних країнах кожного континенту люди використовували плетені вироби. Серед них: меблі, ємності для зберігання й перевезення, дитячі іграшки.

Плетені меблі відігравали особливе значення в Стародавньому Єгипті. Останнє підтверджують розкопки піраміди Тутанхамона. Там, серед різних необхідних для потойбічного життя фараона предметів, було знайдено плетене крісло, що непогано збереглося.

У Стародавньому Римі лозоплетінням займалися нижчі класи. Плетені меблі були популярні серед ремісників і простих городян. Пізніше практичність, м'якість і міцність виробів з лози оцінили й римські патриції. Дуже цінувалися ложі.

Для виробництва плетених меблів використовували очерет, вербу, виноградну лозу, прути горіха, бамбукові паростки, очерет тощо. Також тоді був досить популярний ротанг. Його пальма, яка зараз теж шикоро застосовується майстрами, має висоту близько 200 м, росте в південно-східній Азії. Ротангові меблі - це проста необхідність для жителів цього регіону. Адже вони добре переносять вологість, перепади температури. Легко можуть знаходитися на відкритому повітрі багато років. 

Вважається, що саме англійська колонізація Індії сприяла тому, що в Європі з'явилася мода на плетені меблі. Англійці привозили ротангові подарунки рідним і друзям. Між іншим, пізніше плетені меблі почали розміщувати в пабах, клубах, ресторанах. Згодом уже будинки англійців наповнювались цими виробами. Їх покривали різними фарбами, але найбільший успіх мали золота та срібна. Цілі артілі працювали над виготовленням плетених меблів, а лозу вирощували спеціально для цього.

Плетені меблі були поширеними й у Росії. Тут, на початковому етапі розвитку, ними обставляли дачі й садиби. У другій половині XIV століття були відкриті школи, в яких навчали лозоплетінню. Зростала майстерність майстрів - підвищувався рівень якості виробів з лози. Щоб виготовити один предмет меблів, вони витрачали як декілька тижнів, так і місяців. Пізніше основу плетених меблів почали покривали лаком, укріплювати дерев'яними каркасами. Таким чином, меблі слугували довго, протягом 10-15 років.

На території України є цілі регіони, де сьогодні плетені меблі - вигідний бізнес, а також невід'ємна частина культури. Зрозуміло, що плетені меблі досить популярні в нашому сучасному світі. Адже це практично, красиво й натурально. Коротко кажучи, усе нове - це добре забуте старе.

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар